De les

De inhoud van de les


Achtergrond

Yoga is een breed begrip en de beoefening van yoga kan veel verschillende vormen hebben. In het Westen zijn we vooral bekend met de hathayoga, waarin lichamelijke oefeningen centraal staan. In de vorige eeuw zijn verschillende yogaleraren uit India er in geslaagd om deze yogatraditie wereldwijd bekend te maken. Zij brachten allemaal hun eigen systeem, gebaseerd op klassieke teksten, werk van hun leraren en hun eigen inzichten.

Eén van deze leraren was B.K.S. Iyengar. Zijn traditie staat bekend om de gedetailleerde aanwijzingen die het mogelijk maken om diep geabsorbeerd te raken in de oefeningen. Een ander typisch element is het gebruiken van props, zoals yogablokken of riemen. Met behulp van deze props is het mogelijk om oefeningen aan te passen om een bepaald aspect ervan te benadrukken of om je te helpen een houding uit te voeren die in de klassieke versie onbereikbaar is. In veel gevallen worden de houdingen ook wat langer aangehouden. Het fysieke aspect is dus belangrijk voor de Iyengar yoga, maar juist dit geconcentreerd werken met het lichaam wordt gezien als een manier om meditatieve staten te bereiken.

Ik geef les in de traditie van B.K.S. Iyengar. Sinds juni 2022 ben ik ook gecertificeerd Iyengar yoga docent. Je kan meer lezen over mijn achtergrond en ervaring met yoga op deze pagina.

In de praktijk

De les bestaat vooral uit het oefenen van yogahoudingen, asana. Aan het einde van de les doen we altijd een ontspanningsoefening en soms ademhalingsoefeningen, pranayama. Er worden algemene instructies gegeven, maar ook toegespitst op persoonlijk niveau. Het kan zijn dat jij baat hebt bij een specifieke aanwijzing, aanpassing of prop, afhankelijk van jouw sterkere en zwakkere plekken. Met het lichaam, de adem en ons bewustzijn oefenen we om volledig betrokken te zijn bij wat we doen. Sommige houdingen dwingen ons daartoe, zoals balanshoudingen en omgekeerde houdingen. In kalme oefeningen is het juist mentaal harder werken, zoals in de liggende ontspanningshouding shavasana. De oefeningen brengen je dus niet alleen kracht en flexibiliteit, maar ook een mentale weerbaarheid en rust.


Ben je benieuw geworden? Meld je dan aan voor een proefles!